Hoe ik tot dusver de hobby ervaar

Discussie in 'Algemeen' gestart door JeroenNietDoen79, 20 nov 2020.

 1. JeroenNietDoen79

  JeroenNietDoen79 Juvenile

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  178
  Leuk Bevonden:
  113
  Trofeepunten:
  70
  Hallo allemaal,

  Ik heb besloten om mijn gedachten eens uit te schrijven. Ik ervaar sinds enige tijd wat demotivatie, frustratie en twijfels over de hobby.

  Ik merk dat ik an sich relatief weinig voldoening krijg uit het houden van tarantulas. Ik weet natuurlijk dat het vooral een kijk dier is en daar ben ik content mee. Wat ik inmiddels vermoed is dat heel veel mensen veel tarantulas houden omdat de relatief kleine tijd die je met 1 tarantula bezig bent heel weinig is en dus weinig voldoening geeft. Door meer dieren te hebben creëer je meer tijd en dat draagt dan bij aan het niveau van voldoening.

  Mijn probleem is dat ik maar beperkt ruimte heb om tarantulas te houden. Ik heb daarvoor een plek in de woonkamer. Er is eigenlijk geen andere plek in huis. Ik heb namelijk geen zolder. Ik kan dus niet aan die schaalvergroting doen. Zodoende draag ik zorg voor 6 tarantulas en daarmee ben ik per week nog geen half uurtje bezig. Voor mijn gevoel is de voldoening niet goed genoeg.

  Ik merk dus dat ik graag er meer zou hebben. Ik merk ook dat er verzameldrang is. Ik wil die, en die en die en die, oh ja en die ene. Maar ik loop dus constant tegen het feit aan dat ik er niet meer kan houden.

  Al met al zorgt dat er sinds vorige week voor dat ik een beetje gedemotiveerd raakt van deze hobby. Voor mijn gevoel kan ik mijn ei niet kwijt, ik kan er niet genoeg uithalen. En ja, dat zet dus ook vraagtekens bij, moet ik dergelijke gevoelens en gedachten hebben van een hobby...

  Mijn gevoel stelde dat het misschien wel goed kan zijn om dit eens van mij af te schrijven. Herkennen jullie dingen van die ik beschrijf?
   
  • Friendly Friendly x 3
 2. fanne

  fanne Juvenile

  Lid geworden:
  22 sep 2020
  Berichten:
  66
  Leuk Bevonden:
  15
  Trofeepunten:
  50
  Ik ken dit,ik heb dat ook dat ik steeds meer en meer wil.
  Ik denk ook zo van hoe meer spinnen hoe meer ik bezig ben,
  En er voldoening bij heb.
  Maar ik heb wel de plaats er voor
   
 3. Cherell0 (Fatbob's Exotics)

  Cherell0 (Fatbob's Exotics) Sub-Adult

  Lid geworden:
  3 jan 2018
  Berichten:
  2.147
  Leuk Bevonden:
  1.279
  Trofeepunten:
  150
  Dit is waarom ik sommige aanraad om mannen te nemen.
  Korter leven en dus afwissel mogenlijkheid.

  Misschien kun je ook naar bioactief kijken.
  Het ziet er mooier uit en vraagt meer verzorging en kennis.

  Ik kan me je gedachte trouwens goed voorstellen.
   
 4. GarField000

  GarField000 Adult Moderator

  Lid geworden:
  1 okt 2012
  Berichten:
  705
  Leuk Bevonden:
  466
  Trofeepunten:
  230
  Ik herken dat zeker Jeroen.
  Ik heb een tijd lang 1 gehad. Een volwassen dier (Brachypelma auratum).
  Dat is echt 5 min per week werk. En toen het een man bleek raakte ik ook gefrustreerd.
  Stomme beest vreet niet. Ik had toen ook geen kameleon meer dus voedseldieren waren duur omdat ik nog geen 10% van een bakje sprinkhanen gebruikte. Toen was ik mega druk met de slangen dus was ik minder intensief bezig met de spin. Toen deze man overleden was heb ik een Acanthoscurria geniculata juvi vrouwtje gekocht. Prachtige soort want (vr)eet echt altijd. Toen heb ik de fout gemaakt (denk ik tenminste) om een terrarium in te richten met levende planten. Na een hele korte tijd kreeg deze DKS. Was niks mee aan te beginnen. Helaas heeft ze het dan ook niet gered.
  Ik was er een beetje klaar mee ..... Gaf in het begin de kweker de schuld (niet openbaar of bij de kweker hoor, in mijn eigen hoofd). Later was de oorzaak waarschijnlijk de levende planten. Die waren bespoten tegen luis en ik heb ze niet eens afgespoeld. Wist ik veel .......

  Maar goed .. een tijdje niks gehad .... en toen nam een aantal slings.
  De meeste tijd ben je kwijt aan het inrichten van een terrarium, en je moet oppassen dat je ze niet elke week een andere geeft. het voordeel van slings vind ik wel dat ze veel sneller vervellen. Dus als ze een keertje niet eten zijn de de week erop vervelt. Volwassen / Grote Juvi doen er veel langer over en kunnen zomaar 3 maanden niet eten, uiharden .....
  Als je er dan 2 hebt is dat erg saai inderdaad. Ik ben het met je eens dat dit een groot deel van de motivatie is om er meer te houden. Ik ben begonnen met een stuk of 12 toen zat ik vol. ..... Maar je gaat toch plekken zoeken en ik heb zelfs mijn hele boekenkastkamer omgebouwd naar spinnen kamer. Ik had hier alleen een slangenrack in en wat boekenkasten.
  Die liggen nu voor het grootste deel op zolder want als ik een boek wil lezen haal ik dat wel op :grin:.

  Verzamelen vind ik toch een verkeerd woord. Je wilt misschien wel meer en meer, maar niet omdat je ze allemaal wilt verzamelen zoals pokemon's of magic kaarten ... maar omdat je steeds weer watnieuws ziet wat je mooi vind. Want er is zoveel moois te vinden. Na elke beurs deed ik mijn dieren in hun terra/bakje en ging verder op facebook kijken. En za ik weer wat moois. En schreef ik die op. Deed verzorgingsonderzoek ..... En zo zie je steeds meer nieuwe en mooie dieren die je dan zou willen hebben.
  Verzamelen zou betekenen dat je bv al Brachypelma/Tliltocatl wilt 'hebben'.

  Van alle dieren heb ik van een paar dieren spijt. En daar heb ik dan ook geen moeite mee of afstand van te doen. Ik ben een keer een paar spinnen op gaan halen en daar zat ook een H.gigaas bij. Ik het H.maculata in mijn hoofd maar dat is dut heel wat anders. Thuis gekomen zag ik hem ook nog weinig, en als ik hem zag vond ik hem niet mooi. Die mocht weer weg. Ik heb ook nog twijfels over mijn Lasiodora striatipes ..... Maar die heb ik nog wel :grin:.

  Ik denk dat je ook pech hebt met dieren die net gaan vervelen. Ik denk dat je frustratie misschien voortkomt uit het feit dat je er maar '6' kunt hebben ... maar dat je steeds weer andere, mooie dieren ziet die je zou willen hebben. De keus is zo groot dat het lastig is om dan die 6 te nemen.
  Ik zou echt geen top 10 kunnen maken zoals sommige op YT doen. Ik heb er wel een hele boel die ik echt niet weg doe ... maar dat zijn er meer als 10 hahaha.

  Wat je er verder mee moet. Genieten van de dieren die je hebt ....
  Als je er heel veel hebt kan het ook andersom kunnen werken.
   
  • Like Like x 1
 5. Nikki & Papa van Esch

  Nikki & Papa van Esch Juvenile

  Lid geworden:
  23 mei 2019
  Berichten:
  272
  Leuk Bevonden:
  146
  Trofeepunten:
  80
  Zag een hoop lege muur bij je :tongueout:
  Kunnen mooi zwevende planken de hele kamer rond, daar kunnen heel veel mooie bakken op. :wink: Waar een wil is, is een weg zeggen ze dan.
   
  • Agree Agree x 5
 6. Mika

  Mika Adult Administrator

  Lid geworden:
  13 okt 2014
  Berichten:
  3.242
  Leuk Bevonden:
  1.740
  Trofeepunten:
  250
  Ben met deze eens met @Nikki & Papa van Esch !

  Waar een wil is, is een weg. Schappen, kasten, passen, meten, ruilen enz maakt dit voor mij juist de charme! "Geen ruimte" bestaat dan niet! Maak eens een foto als je wil dan kijken wij even mee :grimacing::grimacing:
   
  • Agree Agree x 4
 7. JeroenNietDoen79

  JeroenNietDoen79 Juvenile

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  178
  Leuk Bevonden:
  113
  Trofeepunten:
  70
  Nou, we hebben juist onlangs onze woonkamer flink uitgedund omdat wij het al vol vonden staan. Er loopt hier trouwens nog iemand rondt die mede-eigenaar is van deze woning :wink:
   
  • Funny Funny x 1
 8. DeNieuweSpin

  DeNieuweSpin Juvenile

  Lid geworden:
  29 dec 2018
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  25
  Trofeepunten:
  70
  Ik herken Me helemaal in het verhaal. Ik ben dan ook opzoek gegaan naar een ruimte die ik ergens kon huren om mijn hobby te kunnen uitbreiden. Na wat rond vragen en zoeken kwam ik uit bij een familie lid die een winkel heeft. De boven verdieping werkt gebruikt als stock ruimte en had daarnaast nog een leeg kantoortje vrij. Deze ruimte gebruik ik nu momenteel. De winkel wordt verwarmd dus ook de spinnen kamer en er is water \elektriciteit \wifi... Kortom alles wat je nodig hebt.


  Mijn tip is dus gewoon effe rond luisteren, en desnoods samen met andere vrienden/tarantula liefhebbers samen een klein kantoortje\magazijn\garage box huren (zolang je het deftig kan verwarmen en je de dieren op een goede\gezonde manier kan houden)

  Op die manier maak je er meteen een dag uitstap van :wink:
   
  • Winner Winner x 1
 9. Erik

  Erik Adult

  Lid geworden:
  29 nov 2014
  Berichten:
  1.150
  Leuk Bevonden:
  1.204
  Trofeepunten:
  250
  Ik totaal niet! Ook voordat ik een kamer had was ik creatief genoeg om tig spinnen kwijt te kunnen! Nu heb ik de luxe van een speciale kamer voor al m’n spinnen en slangen! Beetje creatief denken helpt vaak! Succes :wink:
   
  • Agree Agree x 1
 10. Mika

  Mika Adult Administrator

  Lid geworden:
  13 okt 2014
  Berichten:
  3.242
  Leuk Bevonden:
  1.740
  Trofeepunten:
  250
  Ik lees "ik mag niet van mijn vriendin" :tearsofjoy::yum::wink:
   
  • Funny Funny x 3
  • Like Like x 2
 11. DeNieuweSpin

  DeNieuweSpin Juvenile

  Lid geworden:
  29 dec 2018
  Berichten:
  36
  Leuk Bevonden:
  25
  Trofeepunten:
  70
  Had het zelfde probleem :smile: daarom gezocht naar een oplossing om dan uiteindelijk te moeten horen van "het is hier zo leeg thuis, zou je er toch geen paar thuis laten"
   
 12. JeroenNietDoen79

  JeroenNietDoen79 Juvenile

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  178
  Leuk Bevonden:
  113
  Trofeepunten:
  70
  Tja, kan wel zo zijn, maar ik vind dat dat wel in goede samenspraak moet zijn.
   
  • Agree Agree x 2
  • Like Like x 1
 13. Mika

  Mika Adult Administrator

  Lid geworden:
  13 okt 2014
  Berichten:
  3.242
  Leuk Bevonden:
  1.740
  Trofeepunten:
  250
  Ik natuurlijk ook, flauw grapje. Wat is haar standpunt dan? Mag meer dieren maar niet id woonkamer oid?
   
 14. JeroenNietDoen79

  JeroenNietDoen79 Juvenile

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  178
  Leuk Bevonden:
  113
  Trofeepunten:
  70
  Vanavond enigszins gesprek hierover gehad. Ze voelt zich schuldig omdat ze het gevoel heeft me te belemmeren. Maar ze is heel duidelijk dat ze niet zo'n collectie van 50 tot 100 tarantulas wilt. Een andere kamer is niet echt een optie trouwens. Te weinig ruimte.
   
  • Friendly Friendly x 1
 15. Erik

  Erik Adult

  Lid geworden:
  29 nov 2014
  Berichten:
  1.150
  Leuk Bevonden:
  1.204
  Trofeepunten:
  250
  Maar om dan alles weg te doen! Jammer!
   
  • Agree Agree x 1
 16. JeroenNietDoen79

  JeroenNietDoen79 Juvenile

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  178
  Leuk Bevonden:
  113
  Trofeepunten:
  70
  Weetje... Als je over een onderwerp discussie voert met je partner dan is dat eigenlijk al een teken aan de wand. Dat is de reden dat ik de trekker er nu uit trek. Als je niet je ei erin kwijt kan, what's the point.
   
  • Like Like x 2
 17. Erik

  Erik Adult

  Lid geworden:
  29 nov 2014
  Berichten:
  1.150
  Leuk Bevonden:
  1.204
  Trofeepunten:
  250
  Ga je goed man!!! Allerbeste!
   
 18. JeroenNietDoen79

  JeroenNietDoen79 Juvenile

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  178
  Leuk Bevonden:
  113
  Trofeepunten:
  70
  Goed, zoals we duidelijk is gebleken zat het mij gisteravond erg hoog. Ik heb 2 vervelende weken met stress achter de rug. Ook frustraties en demotivatie van mijn spinnen en uiteindelijk een toch wat vervelend gesprek met mijn vrouw. Waarna ik nogal impulsief mijn spinnen te koop heb gezet.

  Vandaag een goed gesprek gehad, wat dingen uitgesproken. We hebben gesproken wat zij absoluut niet wil, een grote collectie, maar ook wat dan wel kan. Wat zij vooral ziet is dat ik veel meer plezier heb in mijn grotere exemplaren. Niet zozeer grote species, maar gewoon een grote juvenile of (sub)adult. Klopt ook wel want elke keer als mijn C. cyaneopubescens naar buiten kom zit ik aan het glas geplakt. Zij stelt dat ik me vooral lijk te frustreren aan de kleinere exemplaren. Ze opperde dan ook van goh, overweeg om de kleintjes gewoon weg te doen en enkel spinnen te houden welke ik echt mooi vind maar die ook al wat groter/ouder zijn. En ook afgesproken dat we het dan bij een stuk of 10 gaan houden.

  Dat lucht een heel eind op....
   
  • Like Like x 3
  • Agree Agree x 1
  • Winner Winner x 1
 19. Mika

  Mika Adult Administrator

  Lid geworden:
  13 okt 2014
  Berichten:
  3.242
  Leuk Bevonden:
  1.740
  Trofeepunten:
  250
  Teamwork makes the dream work!

  Fijn om te lezen dit! :grin:
   
  • Like Like x 3
  • Agree Agree x 3
 20. JeroenNietDoen79

  JeroenNietDoen79 Juvenile

  Lid geworden:
  15 apr 2020
  Berichten:
  178
  Leuk Bevonden:
  113
  Trofeepunten:
  70
  Er gaat dus in de woonkamer een oude servieskast vervangen worden, stond al op de to do, door een Ikea Kallax kast. In de keuken komt er ook een smalle Kallax kast bij om zodoende ruimte te creëren in de grotere Kallax kast en daar dan wat terrariums in te gaan plaatsen.
   
  • Winner Winner x 2

Deel Deze Pagina