Hottentotta trilineatus

Discussie in 'Soortenlijst' gestart door Rhazer-31, 24 mrt 2008.

  1. Rhazer-31

    Rhazer-31 Sub-Adult

    Lid geworden:
    18 aug 2007
    Berichten:
    145
    Leuk Bevonden:
    0
    Trofeepunten:
    210
    Hottentotta trilineatus

    [​IMG]

    Door Rien Groeneweg (R.groeneweg77@chello.nl)


    Soort: Hottentotta trilineatus, (peters, 1861.)
    Familie: Buthidae.
    Belangrijke info: "Medically important" soort door de sterkte van het gif
    Dit soort kan een zeer pijnlijke steek geven. Er zijn geen rapportages van een dodelijke uitwerking.


    Algemeen

    Dit "medically important " soort leeft in het hete zanderige gebied van Zuid Afrika, vanuit het noorden van het Southpansgebergte tot in Zimbabwe, Mozambique en Zambia. Het is één van de drie Hottentotta soorten die in Zuid Afrika leeft, de Hottentotta arenaceus, Hottentotta conspersus, en de Hottentotta trilineatus. De H. trilineatus is van deze drie de meest giftige.
    Dit soort bereikt een lengte van ongeveer 6 Centimeter, het vrouwtje word iets groter dan het mannetje die rond de 5 Centimeter blijft, ook is het vrouwtje iets breder gebouwd.
    De H.trilineatus heeft 3 zwarte strepen lopend van af de metasoma tot over het carapace dit verklaard ook de naam Tri-line-atus.
    De H.trilineatus leeft het grootste gedeelte van de dag onder stukken hout, stenen, of andere objecten die deze in zijn leefomgeving tegenkomt. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit soort gemiddeld agressief is maar zeer snel kan zijn als ze zich bedreigd voelen, als ze jongen dragen veranderd dit, dan zijn de vrouwtjes over het algemeen een stuk agressiever.



    Behuizing


    Voor een volwassen dier kun je het beste een 30*20*20 bak gebruiken, als het iets kleiner is is dat ook goed. Een volwassen paar kun je ook in de zelfde bak houden om te verparen, Je kan de H. trilineatus bij elkaar houden mits de bak aan een paar eisen voldoet, je moet dan zeker een bak gebruiken van minimaal 30*20*20, genoeg plekken creeeren om te kunnen verstoppen en kuiltjes te graven om in te liggen, maar dan nog is het bij dit soort geen garantie dat het goed gaat, je zal het ten alle tijden een tijdje aan moeten kijken.
    Substraat: Voor substraat gebruik ik alleen zand, maar een mix van 50% zand en 50% droge cocopeat is ook goed, een laag van ongeveer 6 CM is ideaal, graven doet de H.trilineatus bijna niet, ze maken dan wel een kuitje onder een steen of stuk hout.
    Dus leg een paar stukjes hout of kurk in je bak zodat ze lekker bezig kunnen zijn. Verticale klimobjecten zijn niet nodig aangezien dit soort ook geen klimmer is. Als je stenen in de bak legt, wees dan zeker dat deze op de bodem liggen of heel goed ondersteund zijn, zodat als je dier gaat graven deze niet geplet word door de stenen..

    Temperatuur: Ik hou dit soort met succes op 28.C overdag en 23.C in de nacht.

    Behuizing van een Instar 2.
    [​IMG]

    Behuizing van een volwas vrouwtje.
    [​IMG]


    Voeding

    Volwas dieren geef ik één keer in de week één of twee krekels (maat 6 of 8 ) Kleinere dieren tot Instar 5 krijgen bij mij 2 keer per week een krekel. Meel en kakkerlakken zijn ook goed voedsel voor schorpioenen. Ik zet af en toe een klein waterbakje in de bak, daarvoor gebruik ik een colafledopje, dat doe ik ongeveer één keer per maand, is het op moet het dier dus een maand wachten. Het meeste vocht halen ze uit hun voedseldieren. Eten weigerd dit soort over het algemeen niet, tenzij deze erg dik en vetgevoederd is wat ook niet goed is..
    De hele kleine jongen kun je voderen met fruitvliegjes of je knipt een krekel doormidden zodat het makkelijk eten word voor de kleintjes, later kun je maat 3 krekels voeren. Laat de krekels ongeveer 1 of 2 dagen in de bak, als de krekel dan nog niet gegeten is haal je deze eruit, anders kan het onnodige stress veroorzaken..



    Sexen


    Sexen van de H. trilineatus is vrij simpel, je hoeft hiervoor geen pectines te tellen of er een boek met kenmerken bij te pakken.
    Volwassen mannetjes hebbenm een dikkere manus (hand) dan de vrouwtjes, ook is het mannetje iets slanker gebouwd dan de vrouw, echter dit kan niet gezien worden bij jonge dieren, je hebt pas 100% duidelijkheid als de schorpioen volwassen is.
    Hier op de fotos kun je het goed zien, Het mannetje (beneden) heeft dikkere scharen dan de vrouw (boven)
    (De kleur op de foto mopet je niet op letten, kleuren verschillen per regio in Afrika)

    [​IMG]



    Opvoeden van scorplings


    Zoals je hier beneden ziet op de foto zijn de embryo's duidelijk zichtbaar, toen ik dit kon zien duurde het tussen één en twee weken totdat ze een nestje had.. De volgende foto is gemaakt 2 dagen na de bevalling, het vrouwtje met een rug vol Instar 1 scorplings, je ziet ook haar defensieve houding, ze is meer op haar hoede dan anders..

    [​IMG][​IMG]

    Een Hottentotta trilineatus draagt ongeveer 4 tot 6 maanden, dit ligt aan de temperatuur en voedselaanbod
    Het gemiddelde aantal scorplings is 12. Het vrouwtje blijft meestal eten, zelfs een week voor de bevalling nam ze bij mij nog een dikke maat 8..


    Eigen ervaringen

    Hieronder een stukje over de bevalling van de H. trilineatus boven op de foto.. En over het opvoeden van de versgeborene.

    19-10-'07: Mijn H. trilineatus is bevallen van 17 scorplings na een draagtijd van 5 maanden.

    23-10-'07: Alle scorplings zijn naar Instar 2 verveld op één na die is tijdens vervellen dood is gegaan.

    25-10-'07: Ik heb 9 scorplings uitgevangen die van de rug van het vrouwtje waren afgekomen (opgepakt met een theelepel)
    en in kleine bakjes geplaatst, (het duurt ongeveer 5 tot 7 dagen bij dit soort tot de eerste de rug van hun moeder verlaten)
    Als je niet alles kan uitvangen kun je de moeder een krekel aanbieden tegen de stress die je veroorzaakt met uitvangen.
    Ze kan beter op een krekel knagen dan haar jongen..

    27-10-'07: De 7 overgebleven scorplings heb ik ook uitgevangen en overgeplaatst, ook heb ik alle kleintjes een kleine krekel aangeboden die ik heb geplet zodat het makkelijker eten is, plus dat de krekel de scorpling niets kan aandoen..

    07-11-'07: Na 3 weken voer ik ze levende maat 3 krekels, dus niet opengekipt of geplet, de kleintjes kunnen nu bijna krekels aan die even groot zijn als zijzelf..

    22-03-'08: Ik heb er 2 zelfgehouden en de rest verkocht, hier en daar zij ze al verveld naar Instar 3 en doen het nog steeds goed

    Hier een foto van een Instar 2 scorpling van 1 maand oud..

    [​IMG]


    Boeken met informatie over dit soort: Scorpions of Southern Africa. by Jonathan Leeming..


    Jeroen Kooijman en Michiel Cozijn wil ik dan graag bedanken voor het gebruiken van hun foto's en informatie..

    Rien Groeneweg..
     

Deel Deze Pagina