Newbie met veel vragen

Discussie in 'Beginnersboard' gestart door Tarquin, 12 mrt 2019.

 1. Tarquin

  Tarquin Nimf

  Lid geworden:
  11 mrt 2019
  Berichten:
  2
  Leuk Bevonden:
  0
  Trofeepunten:
  20
  Hallo,

  Zoals in mijn voorsteltopic al staat...ik ben eigenlijk een hele erge newbie in deze hobby. Op het level dat ik me nog maar net aan het oriënteren ben, maar eerlijk gezegd niet zo heel goed weet waar zij moet kijken. Maar net zoals met al mijn dieren, wil ik me eerst goed inlezen en vragen stellen eer ik eraan begin.
  De enige lokatie waar ik zelf heen kan (afhankelijk van Nederlands favoriete vervoersmiddel, de fiets) is de lokale dierenwinkel. Maar...als ik eerlijk ben heb ik daar nogal mijn twijfels over? Ze verkopen een Brachypelma Boehmei (waarschijnlijk man, toen ik er naar vroeg) voor zeventig euro. (of 130 als je hem met het terrarium en inhoud erbij koopt)

  Dus, mijn vragen op een rij:

  -Is deze B.Boehmei niet behoorlijk duur? ook omdat ik dan niet weet hoelang hij nog leeft.
  -Wat zijn betrouwbare adressen om spinnen te halen, als bezorgen mogelijk is?
  -Brachypelma Hamorii en Brachypelma Albopilosum schijnen goede beginners-spinnen te zijn wat ik zo las, nog meer soorten die men mij kan aanraden?
  -Hoe noodzakelijk is een warmtemat?
  -Ik zie vaak losse bakjes met krekels/andere dieren in de dierenwinkel. Hoeveel voeding heb je voor een vogelspin in huis tegelijk nodig? Of is het beter voedseldieren ergens online te halen? En hoe vaak dient de spin gevoerd te worden? Ik heb gelezen eens per week en sommigen beweren zelfs eens in de zoveel maand.

  Sorry als ik veel te veel vraag of echt klets als een kip zonder kop hier, haha.
   
 2. JoogvanHedel

  JoogvanHedel Sub-Adult

  Lid geworden:
  25 okt 2017
  Berichten:
  2.157
  Leuk Bevonden:
  1.281
  Trofeepunten:
  100
  Vragen stellen doe je goed :wink:
  Dierenwinkels zijn meestal duurder, jouw dieren winkel zou ik al niks halen. (Ze weten het geslacht niet, of doen alsof ze het niet weten. Al reden genoeg om er niks te kopen)

  We hebben hier een te koop sectie, daar staan genoeg spinnen te koop.

  Alle Brachypelma sp en Grammostola sp zijn wel geschikt. Ik ben van mening dat je moet nemen wat je graag zou willen, met de juiste voorbereiding kunnen de ook iets "moeilijkere" soorten prima gehouden worden.

  Warmtemat is alleen noodzakelijk als je temp in huis vrij laag is. Voor spin is een 5 of 7 watt matje meestal al meer dan genoeg..

  Hoeveel je moet/kunt voeren ligt aan vele factoren. Hoe groot/oud is de spin, hoe warm houd je hem, wil je er mee kweken of juist nog niet.. Maar zit idd tussen de 2 x in de week, tot eens in de maand. Sommige spinnen eten gerust een halfjaar niet..
   
  • Agree Agree x 4
 3. Cherell0

  Cherell0 Sub-Adult

  Lid geworden:
  3 jan 2018
  Berichten:
  1.418
  Leuk Bevonden:
  917
  Trofeepunten:
  100
  Ik weet niet waar je vandaan komt maar zondag is in breda een beurs.
  Fatbob's exotics is daar natuurlijk ook en we hebben als special dit keer ook hanteren/extra educatie van verschillende dieren op het programma.

  Verder sluit ik me aan bij joog.
   
 4. GarField000

  GarField000 Sub-Adult

  Lid geworden:
  1 okt 2012
  Berichten:
  277
  Leuk Bevonden:
  126
  Trofeepunten:
  220
  Ik ben totaal geen fan van winkels.
  a) ze vragen hoge prijzen, en b) ze weten er meestal veel te weinig van af (uitzonderingen daargelaten).

  Ik zou bij een kweker of beurs een spin halen. Op youtube zijn wel een paar mooie filmpjes over beginners soorten .... Maar er zijn altijd uitzonderingen. Zo is bij de ene persoon de Brachypelma boehmei heel aardig, zichtbaar maar kan hij bij de andere heel angstig en altijd verborgen zitten.

  Als je een wat grotere neemt, neem dan een vrouwtje. Ik ben ooit begonnen met een Brachypelma auratum ... al wat groter ... en bleek na 3 vervelingen man te zijn. In totaal heb ik het diertje 2 jaar gehad. waarvan de laatste 7/8 maanden volwassen en dan eten ze slecht. Je kan het wel doen om te kijken of een spin wel wat voor je is ... dan zit je er max een paar jaar aan vast. Maar dat zou mijn advies zeker niet zijn. Gewoon een leuk vrouwtje zoeken.
  Als je naar een beurs gaat schrijf dan een paar 'soorten' op die je leuk vind.

  Mijn woonkamer is 19 graden en ik heb bijna alleen slings. Dus ik heb ze in een verwarmt terrarium gezet zodat het iets warmer is en ik voer eens per week. De hele kleine slings probeer ik eens per 5 dagen te voeren.
   
 5. Claus

  Claus Spiderling

  Lid geworden:
  11 mrt 2019
  Berichten:
  25
  Leuk Bevonden:
  3
  Trofeepunten:
  30
  Mijn vogelspin koste bij Stelo in Brunssum €50. Met terrarium en nog wat ditjes en datjes was ik toch over de €100 kwijt.

  Ik las ergens anders in een ander topic over iemand die in Polen spinnen kocht en deze laat toesturen.
  Persoonlijk gezien zou ik daar nooit voor kiezen want die spinnen zijn dagenlang onderweg en heb het idee dat het alleen maar stress voor die dieren oplevert
   
 6. Joey

  Joey Juvenile

  Lid geworden:
  14 jun 2018
  Berichten:
  114
  Leuk Bevonden:
  47
  Trofeepunten:
  70
  Ik snap dat je dieren liever niet laat verzenden, maar meestal zijn dit dan zeldzame soorten die hier niet beschikbaar zijn. Soorten die heel veel verkrijgbaar zijn koop ik altijd op beurzen of ergens anders binnen Nederland, maar als ik graag een zeldzame soort wil, moet ik haast wel binnen Duitsland of verder zoeken. Geleedpotigen kunnen het verzenden goed aan, als de temperatuur maar goed is en ze goed verpakt zijn.
  Ondanks dat respecteer ik je mening en ben het ermee eens dat je het beter niet kunt doen als het niet hoeft, ik wil alleen duidelijk maken dat het bij sommige soorten niet mogelijk is om ff op en neer te rijden.
   
  • Like Like x 1
 7. Claus

  Claus Spiderling

  Lid geworden:
  11 mrt 2019
  Berichten:
  25
  Leuk Bevonden:
  3
  Trofeepunten:
  30
  Maar als het om een zeldzame soort gaat komen ze dan niet uit de oude wereld?
  Ik kan me voorstellen dat je een mooi zeldzaam exemplaar wil, maar als ze daarvoor in het wild worden gevangen dan lijkt me dat niet een goed idee dat daardoor hun natuurlijke leefomgeving wordt aangetast.
   
  • Disagree Disagree x 1
 8. Joey

  Joey Juvenile

  Lid geworden:
  14 jun 2018
  Berichten:
  114
  Leuk Bevonden:
  47
  Trofeepunten:
  70
  Hoeft niet, er zijn ook genoeg zeldzame soorten die wel beschikbaar zijn als nakweek. Ook wildvang koop ik wel, maar dan is mijn doel ook om te kweken en dus nakweek beschikbaar te stellen, zodat de vraag naar wildvang exemplaren daalt. Als het gaat om een wildvang van een soort die niet te kweken is, ben ik hier op tegen, omdat je inderdaad de wilde populatie schaadt zonder een bijdrage te leveren die deze schade op den duur vermindert. Dan heb je dus inderdaad een beest puur voor jezelf, en lever je geen bijdrage aan de hobby of wilde populatie.

  Ik wil er wel bij vermelden dat ik het niet over spinnen heb. Ik ben met veel soorten geleedpotigen bezig. Vooral schorpioenen. Bij veel soorten schorpioenen is de vraag groter dan het aantal exemplaren dat in gevangenschap gekweekt wordt, wat zorgt voor een grote vraag naar wildvang. Er is dus een tekort aan mensen die de moeite willen doen om schorpioenen te kweken, ik wil wel graag kweken maar ben dan in sommige gevallen verplicht om te beginnen met een wildvang koppel. Bij vogelspinnen ligt het wel anders omdat er al erg veel nakweek van beschikbaar is.

  Erg lang bericht en een beetje off-topic misschien, maar ik ben erg gepassioneerd om meer nakweek schorpioenen op de markt te brengen zoals je ziet.:yum:
   
  • Like Like x 1
 9. JoogvanHedel

  JoogvanHedel Sub-Adult

  Lid geworden:
  25 okt 2017
  Berichten:
  2.157
  Leuk Bevonden:
  1.281
  Trofeepunten:
  100
  Nee die is nog niet in premolt, geduld zal je moeten hebben. Dat is meestal het eerste wat een spinnen houder leren moet. Geduld... (dat is meestal de reden waarom de mensen, snel meerdere spinnen hébben. Met meer spinnen, is er meer te zien/doen :wink:

  Verzenden kan prima, mits juist verpakt. Hier zie ik helaas wel vaker dingen mis gaan, goed navragen/kijken of ze goede referenties hebben. Ben je bang voor de reistijd, ze hebben ook duurdere opties, deze zijn dan sneller op de bestemming.. Ik zelf bestel regelmatig via de post, persoonlijk ontvang ik het liefst zo klein mogelijke slings. Omdat ik denk dat je die beter kunt verpakken.
   
  • Agree Agree x 2
 10. Ata

  Ata Juvenile

  Lid geworden:
  30 nov 2017
  Berichten:
  111
  Leuk Bevonden:
  104
  Trofeepunten:
  60
  Heb wel juvenile Brachypelma's albopilosum, 7cm spanwijdte, inclusief curverbak met gaatjes € 40
   
 11. Sven0030

  Sven0030 Juvenile

  Lid geworden:
  24 jun 2018
  Berichten:
  964
  Leuk Bevonden:
  227
  Trofeepunten:
  80

  Oude wereld is alles behalve wat na 1500 is ontdekt door Europeanen. Zuid en Noord Amerika valt daar onder, ik durf niet met zekerheid te zeggen of het zuidelijkste deel van zuid-Amerika ook onder new world valt maar ik ga daar voor het gemak van uit.

  In de Hobby gebruiken we deze term omdat op dit gedeelte van wereld een ander soort spin woont dan in derest van wereld.
  Tevens gelang dit schrijven bedenk ik me dat Europeanen derest van de wereld ook hebben ontdekt na die tijd en deze term dus gelijk onduidelijk is, denk aan Afrika, zuid/west Azië.

  Kort en krachtig: New world is dus de continenten Noord en Zuid Amerika, heeft niets te maken met wel of geen wildvang dit kan namelijk in de oude en nieuwe wereld gedaan worden.
  --- Double Post Merged, 14 mrt 2019 ---
  *zuid/west Azië moet zuid/oost zijn. Denk aan oost China, Indonesië en Australië. Blanken kwamen voor die tijd alleen in Europa voor, en ik dacht dat deze mutatie is opgetreden door het opnemen van vitamine D maar die les geschiedenis/biologie is te lang terug.
   
  • Like Like x 1
  • Agree Agree x 1

Deel Deze Pagina